PODLESIE, POZNAŃ. Na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich odbył się I Etap konkursu kulinarnego „Bitwa Regionów”, skierowanego do Kół Gospodyń Wiejskich z całej Wielkopolski. Wydarzenie było częścią Europejskiego Kongresu Odnowy i Rozwoju Wsi, który zgromadził licznych przedstawicieli środowisk wiejskich, samorządowców oraz pasjonatów kuchni regionalnej.
W rywalizacji wzięło udział 19 kół z różnych części województwa. Gminę Oborniki reprezentowało Koło Gospodyń Wiejskich z Podlesia, które zdobyło pierwsze miejsce, prezentując potrawę zatytułowaną „Ślepe ryby zez Myrdyrdóm… i Kucharki Szachrajki”.
Danie zostało docenione za smak oraz oryginalność.
Jury w składzie: Jan Babczyszyn (Instytut Skrzynki), Anna Komorska oraz Roman Serdiuk, jednogłośnie przyznało pierwsze miejsce KGW z Podlesia, podkreślając wysoki poziom prezentowanych potraw oraz kreatywność uczestników.
Członkinie zwycięskiego koła wyraziły radość z sukcesu, podkreślając, że gotowanie to ich pasja, a udział w konkursie był okazją do promocji lokalnych tradycji kulinarnych.Organizatorzy zwrócili uwagę na profesjonalizm i zaangażowanie wszystkich uczestników oraz wysoki poziom tegorocznej edycji. Sukces KGW z Podlesia stanowi wyróżnienie nie tylko dla samego koła, ale i dla całej Gminy Oborniki, promując region na mapie kulinarnej Wielkopolski.