ROGOŹNO. W sobotnie popołudnie ośrodek kulturygościł III Festiwal Smaku Regionalnego i Twórczości Rękodzielniczej, na którym zaprezentowało się kilkudziesięciu wystawców z ośmiu gmin. Rozmiar wydarzenia przerósł najśmielsze oczekiwania, a liczbę odwiedzających można śmiało liczyć w setki.
Na parterze znajdowały się stoiska z rękodziełem, na których znaleźć można było najróżniejsze cuda i cudeńka związane z tematyką wielkanocną, jak chociażby piękne koronkowe serwetki, kolorowe palmy i jajka prezentowane przez panią Basię z Rogoźna, czy też piękne, artystyczne koszyczki wykonywane przez panią Miecię i jej córkę Renatę z Parkowa. Z kolei na sali widowiskowej, gdzie przez cały czas odbywały się występy artystyczne, ulokowano stoiska gastronomiczne kół gospodyń i wiejskich stowarzyszeń. Zapach i smak setek różnych pysznych potraw regionalnych, serwowanych za darmo, był zniewalający. Suto zastawione jadłem stoły zachęcały do poznawania bogatego kulinarnego dziedzictwa naszego regionu, w tym jego rogozińskiej części. Pysznymi pieczeniami częstowała pani Grażyna z KGW Budziszewko, gotowane szynki i różnorodne nalewki oferowało stoisko stowarzyszenia „Gościnianka”. Bardzo okazałe było też stoisko pań ze stowarzyszenia „Parkowianka” przybyłych wraz ze swą sołtys Justyną Bartol-Baszczyńską. Zapiekane jajka, polędwica w pomidorach, czy też przygotowany przez panią Basię pyszny barszcz chrzanowy nie pozwoliły przejść obok tego stoiska obojętnie.