Przekąski na kółkach – smacznie, oryginalnie, pomysłowo i drogo

Przekąski na kółkach – smacznie, oryginalnie, pomysłowo i drogo

OBORNIKI. VI edycja Festiwalu Smaków Food Trucków w Obornikach odbyła się w ramach dni miasta i trwała aż trzy dni. Przekąski na kółkach w piątek zaparkowały w parku Obornickiego Ośrodka Kultury, natomiast w sobotę i niedzielę na terenie Targowiska Miejskiego.

Co by nie rzec, był to kulinarny weekend się pełen smaków z różnych stron świata.

W food trucku z kuchnią gruzińską serwowane były kultowe przysmaki tego regionu, czyli pierożki chinkali, chaczapuri, placek lobiani oraz szaszłyki. Poszukiwaczom ostrych i wyrazistych maków odwiedzali food trucka z kuchnią meksykańską.

Znajdowali tam między innymi aromatyczne burrito oraz chrupiące, wypełnione dodatkami po brzegi taco. Nie zabrakłonie też burgerów, kanapek z szarpaną wieprzowiną, corn dogów, czy holenderskiego kapsalonu a my wyjaśniamy, żę kapsalon to taki holenderski fast food, który jest pysznym pomysłem na obiad czy kolację. Składa się z frytek przykrytych soczystym kurczakiem gyros (w oryginalne należy dodać szoarmę, czyli bliskowschodnią potrawę w postaci skrawków mięsa okrawanych z pionowego, obrotowego rożna), a także warstwą żółtego sera. Zapieka się to w piekarniku do momentu rozpuszczenia się sera, a na wierzch nakłada pyszną sałatkę. Kapsalon można podawać np. z sosem czosnkowym czy innym ostrym sosem.

Sama nazwa „kapsalon” w języku niderlandzkim oznacza dosłownie – salon fryzjerski. Danie zostało wymyślone w 2003 roku przez fryzjera z Rotterdamu, który we współpracy z położoną niedaleko jego salonu restauracją serwującą szoarmę połączył wszystkie swoje ulubione składniki w jedną potrawę. Od tego czasu kapsalon rozprzestrzenił się w Holandii i Belgii a teraz wystąpił też w Obornikach.

Najsłodsze food trucki zadbały o desery. Hiszpańskie pączki churros, gorące ciastka kominkowe z Węgier, amerykańskie donuts czy może świeże owoce w czekoladzie? Decydował smak oraz … cena a ta czasami8 zwalała z nóg.
Za solidną porcję skrzydełek drobiowych i kawałków piersi trzeba było zapłacić 60 złotych, co przy większej rodzinie miało swą wagę.

Wspominane wcześniej kapsalony sprzedawano po 32 złote za porcyjkę a za jabłko umoczone w czekoladzie z kolorową posypka trzeba było dać 13 złotych. Węgierskie placki, bodaj najtańsze przekąski z nad Dunaju, obłożone serem, salami lub szynką i dodatkami trzeba było zapłacić od 24 do nawet 40 złotych.
Wysokie, wyższe niż rok temu, ceny oborniczan jednak nie odstraszały i przy niejednym food trucku trzeba było stanąć w kolejce.

Festiwal Smaków Food Trucków to nie tylko jedzenie, ale i rozrywka dla całej rodziny. Wielu rezygnując z jedzenia jedynie oglądali kulinaria, jeszcze innych przyciągnęły do parku OOK a następnego dnia na plac Targowiska strefa kolorowych dmuchańców i animatorzy zabaw dla dzieci.


Okładka najnowszego numeru Gazety Obornickiej


USŁUGI TRANSPORTOWE
do 1,5 tony
z paką otwartą
tel. 697 300 576


TANI WĘGIEL
Skład opału w Rożnowie poleca:
– Węgiel Kamienny Kostka Luz
– Węgiel Kamienny Orzech Luz
- Worki – Ekogroszki Węgla Kamiennego
- Luz, Worki
– Miał z Groszkiem Luz
Ekogroszek składujemy w suchym, zamkniętym pomieszczeniu
Rożnowo ul. F. Mickiewicza 5
CENY PROMOCYJNE!! Nie przepłacaj! Zadzwoń!
Tel. 502 612 399 lub 600 371 366
Transport powyżej 1 tony na terenie gmin
Oborniki, Rogoźno i Ryczywół GRATIS!


Układanie parkietów, podłóg i paneli,
cyklinowanie, polerowanie bezpyłowe
Oborniki tel. 669 934 242


REDAKCJA

Gazeta Powiatowa Ziemia Obornicka. Tygodnik Informacyjny, Kulturalny i Społeczny. Ukazuje się w każdy wtorek od 1991 roku. Wydawca: Handel-Druk-Kolportaż. ISSN 1427-5848.

Reklamy i ogłoszenia
Dorota Misiorna: tel. 660 875 525, dorota@oborniki.com.pl.

Zastępca redaktora naczelnego:
Czesław Kiwertz, tel. 605 731 021, kiwertz@oborniki.com.pl.

Redaktor naczelny: Marek Misiorny,
tel. 517 146 753.

Mail do redakcji: gazeta@oborniki.com.pl.