Pizza afera. Upiekło się żartownisiom, bo nie ma paragrafu?

Pizza afera. Upiekło się żartownisiom, bo nie ma paragrafu?

GMINA OBORNIKI. We wtorek, około godziny 21, pewna osoba – choć może raczej pewne osoby – wpadły na pomysł zamówienia niemal we wszystkich obornickich pizzeriach, jedzenia z dostawą do domu. W ten sposób rozpoczęła się obornicka pizza afera.

Pizze były w różnymi nadzieniami, a zebrało się ich za ponad tysiąc złotych.

Wszystkie pizze trafiały pod adres w Łukowie, gdzie ich odbiorcy robili coraz bardziej zdziwione miny, zapewniając że niczego nie zamawiali.

Jeden z pokrzywdzonych namawiał innych kolegów, by zgłosili to policji. Jednak zamówienie pizzy i jej nieodebranie, nie jest to czyn zabroniony – jak poinformowali funkcjonariusze.

Mieszkańcy Łukowa twierdzą, że pizzy nie zamawiali. Nie wiadomo kto zamawiał i jakimi kierował się motywami. Najprawdopodobniej był to niskiej jakości żart.

Może ten żart wydaje się komuś śmieszny, ale z pewnością nie do śmiechu tym, których nabrano – czyli obornickim restauratorom. Dobrze, gdy zdążyli pizze sprzedać, gorzej, jeżeli nie.

Sprawdziliśmy wyliczenia, ile kosztuje wyprodukowanie włoskiego podpłomyka z dodatkami.

Mąka, woda, drożdże i sól, to składniki bazowe, których potrzebujemy do ciasta. Średnia cena za 25-kilogramowy worek mąki to od 80 do około 200 zł. Tej potrzeba od 180 do 260 g na jedną pizzę. Zatem porcja mąki to średnia cena około 70 groszy. Do tego dodajemy drożdże, sól oraz wodę. Finalnie składniki na gotową porcję ciasta wynoszą więc około 1,50 zł.

Potrzebujemy jeszcze sosu i dodatków. Wiele pizzerii nie kupuje już jednego worka mąki, kupują ich więcej i każda jest innego rodzaju. Puszka pomidorów (2,5 kg) kosztuje 10-11 zł, ale jeśli ktoś stawia na wysoką jakość, to trzeba zapłacić od 25 do 30 zł. Na placku pizzer umieszcza około 100 g sosu, to kolejne 80 groszy. I właściwie na tym się kończą najtańsze składniki. Do margherity potrzebujemy jeszcze mozzarelli. Ser mozzarella kosztuje od 60 do 80 zł za kg. Na pizzę trzeba użyć co najmniej 120 g. Oczywiście mówimy o produkcie dobrej jakości.

Co więcej? Oczywiście oliwa do smaku. Potrzebujemy jej ok 30-40 g. To koszt rzędu 90 gr. Do tego szczypta oregano i pizza jest właściwie gotowa. Suma? Składniki na przygotowanie margherity kosztują szacunkowo około 8 zł. Za dodatki do bazowej pizzy restauratorzy płacą od kilku do kilkunastu złotych za placek. Szynka parmeńska kosztuje 130 zł za kg. Zatem porcja 60 g, którą dodajemy do pizzy, kosztuje 7,80 zł. W sumie to już blisko 16 zł za same składniki. Potem trzeba pizzę upiec i zapakować w kartonik oraz dowieźć, to kolejne parę złotych. Może 20 zł, a przy szczególnie drogich dodatkach czasem nieco więcej.

Przy takiej kwocie nikt do więzienia nie pójdzie, choć żart – którego ofiarami zostali restauratorzy i mieszkańcy Łukowa – pomiędzy te eleganckie z pewnością nie trafi.


Okładka najnowszego numeru Gazety Obornickiej

Sprzedam
piętro domu

w Kowanówku
120 m2, garaż, 
budynek gospodarczy, działka, 
ogrzewanie gazowe,
osobne wejście.
tel. 501 546 289

Sprzedam działkę
Kowanowo k/Obornik
o pow. 1574 m2
woda, kanalizacja, prąd
tel. 604 437 643
tel. 607 824 436


TANI WĘGIEL
PROMOCJA

Skład opału w Rożnowie poleca:
– Węgiel Kamienny Kostka
LUZ
– Węgiel Kamienny Orzech
Worki LUZ
– Ekogroszki Węgla Kamiennego Worki LUZ
– Miał z Groszkiem Luz
Ekogroszek składujemy w suchym, zamkniętym pomieszczeniu
Rożnowo ul. F. Mickiewicza 5
CENY PROMOCYJNE!!
Nie przepłacaj! Zadzwoń!
Tel. 502 612 399 lub 600 371 366
Transport powyżej 1 tony na terenie gmin 
Oborniki, Rogoźno i Ryczywół GRATIS!


Układanie parkietów, podłóg i paneli,
cyklinowanie, polerowanie bezpyłowe
Oborniki tel. 669 934 242


REDAKCJA

Gazeta Powiatowa Ziemia Obornicka. Tygodnik Informacyjny, Kulturalny i Społeczny. Ukazuje się w każdy wtorek od 1991 roku. Wydawca: Handel-Druk-Kolportaż. ISSN 1427-5848.

Reklamy i ogłoszenia
Dorota Misiorna: tel. 660 875 525, dorota@oborniki.com.pl.

Redaktor naczelny: Marek Misiorny,
tel. 517 146 753.

Mail do redakcji: gazeta@oborniki.com.pl.