GMINA OBORNIKI. We wtorek, około godziny 21, pewna osoba – choć może raczej pewne osoby – wpadły na pomysł zamówienia niemal we wszystkich obornickich pizzeriach, jedzenia z dostawą do domu. W ten sposób rozpoczęła się obornicka pizza afera.
Pizze były w różnymi nadzieniami, a zebrało się ich za ponad tysiąc złotych.
Wszystkie pizze trafiały pod adres w Łukowie, gdzie ich odbiorcy robili coraz bardziej zdziwione miny, zapewniając że niczego nie zamawiali.
Jeden z pokrzywdzonych namawiał innych kolegów, by zgłosili to policji. Jednak zamówienie pizzy i jej nieodebranie, nie jest to czyn zabroniony – jak poinformowali funkcjonariusze.
Mieszkańcy Łukowa twierdzą, że pizzy nie zamawiali. Nie wiadomo kto zamawiał i jakimi kierował się motywami. Najprawdopodobniej był to niskiej jakości żart.
Może ten żart wydaje się komuś śmieszny, ale z pewnością nie do śmiechu tym, których nabrano – czyli obornickim restauratorom. Dobrze, gdy zdążyli pizze sprzedać, gorzej, jeżeli nie.
Sprawdziliśmy wyliczenia, ile kosztuje wyprodukowanie włoskiego podpłomyka z dodatkami.
Mąka, woda, drożdże i sól, to składniki bazowe, których potrzebujemy do ciasta. Średnia cena za 25-kilogramowy worek mąki to od 80 do około 200 zł. Tej potrzeba od 180 do 260 g na jedną pizzę. Zatem porcja mąki to średnia cena około 70 groszy. Do tego dodajemy drożdże, sól oraz wodę. Finalnie składniki na gotową porcję ciasta wynoszą więc około 1,50 zł.
Potrzebujemy jeszcze sosu i dodatków. Wiele pizzerii nie kupuje już jednego worka mąki, kupują ich więcej i każda jest innego rodzaju. Puszka pomidorów (2,5 kg) kosztuje 10-11 zł, ale jeśli ktoś stawia na wysoką jakość, to trzeba zapłacić od 25 do 30 zł. Na placku pizzer umieszcza około 100 g sosu, to kolejne 80 groszy. I właściwie na tym się kończą najtańsze składniki. Do margherity potrzebujemy jeszcze mozzarelli. Ser mozzarella kosztuje od 60 do 80 zł za kg. Na pizzę trzeba użyć co najmniej 120 g. Oczywiście mówimy o produkcie dobrej jakości.
Co więcej? Oczywiście oliwa do smaku. Potrzebujemy jej ok 30-40 g. To koszt rzędu 90 gr. Do tego szczypta oregano i pizza jest właściwie gotowa. Suma? Składniki na przygotowanie margherity kosztują szacunkowo około 8 zł. Za dodatki do bazowej pizzy restauratorzy płacą od kilku do kilkunastu złotych za placek. Szynka parmeńska kosztuje 130 zł za kg. Zatem porcja 60 g, którą dodajemy do pizzy, kosztuje 7,80 zł. W sumie to już blisko 16 zł za same składniki. Potem trzeba pizzę upiec i zapakować w kartonik oraz dowieźć, to kolejne parę złotych. Może 20 zł, a przy szczególnie drogich dodatkach czasem nieco więcej.
Przy takiej kwocie nikt do więzienia nie pójdzie, choć żart – którego ofiarami zostali restauratorzy i mieszkańcy Łukowa – pomiędzy te eleganckie z pewnością nie trafi.