SPAŁA, OBORNIKI. Dożynki prezydenckie w Spale, to niewątpliwie wydarzenie, w którym choć raz każdy powinien wziąć udział. W tym roku nie zabrakło tam LGD Kraina Trzech Rzek, którą reprezentowały Renata Gembiak-Binkiewicz oraz Małgorzata Najdek. Urząd Marszałkowski Województwa Wielkopolskiego prezentował walory Wielkopolski w ramach Miasteczka Regionów. Obok przepysznych wędlin z dziczyzny, smakowitych wyrobów mleczarskich wybornie prezentował się świeżo wypiekany chleb z Sycyna. Barwna krzątanina pani Marioli i pana Ryśka, zapach wypiekanego na miejscu chleba niewątpliwie przyciągał do wielkopolskiego stoiska tłumy gości. Punktem kulminacyjnym dnia była wizyta na stoisku z oborniczanami prezydenta Bronisława Komorowskiego. Specjalnie dla niego zaśpiewał zespół ludowy Maniewiacy, a pan prezydent, żywo zainteresowany ich występem, dopytywał o historię zespołu oraz jego pochodzenie. Podczas tej wizyty Ryszard Kurylonek zdradził kilka tajników wypieku pysznego chleba sycyńskiego na zakwasie.