OBJEZIERZE. W Objezierzu odbył się niedawno Drugi Konkurs Gastronomiczny. O ile w pierwszej edycji udział wzięli jedynie uczniowie objezierskiej szkoły, to w tegorocznym zaproszono do udziału w zmaganiach kulinarnych również uczniów z obornickich restauracji.
Przybyli przyszli mistrzowie patelni z Culinariów w Bogdanowie, Casblanki i Millenium w Obornikach. W pięknie na tę okazję przygotowanej sali rozpoczął się pokaz. Opisanie wszystkich barw i smaków jest niemal niemożliwe z uwagi na szczupłość miejsca na łamach. Wybrane uczennice i uczniowie prezentowali się w dwóch kategoriach – zakąskach zimnych z drobiu i desery z nutką owocową.
Sam udział w konkursie był nobilitacją, bowiem jej organizatorki wybrały tylko najciekawsze propozycje. Ostatecznie przy zastawionym stole zasiadło jury w osobach szefów kuchni poznańskich hoteli, nauczycieli zawodu, dyrekcji oraz osób wicestarosty Kazimierza Zielińskiego i Pawła Drewicza. Na stół co chwilę podawano kolejne smakołyki a jury miało niełatwe zadanie ocenić ich smak, wykonanie i sposób podania.
Ostatecznie ustalono, że w kategorii przekąsek I miejsce zdobył Piotr Szymczak z objezierskiego Technikum Organizacji i Usług Gastronomicznych (TOUG) za wyborną mozaikę pasztetów z kaczki, wątróbek drobiowych, z dodatkiem oberżyny i borowików w pióropuszu z wędzonej kaczki.(palce lizać). Miejsce drugie przypadło w udziale Krzysztofowi Nowakowi KU za mus z wątróbek a trzecie jego szkolnemu koledze Kacprowi Stawowemu (z zaledwie pierwszej klasy) za wyborną galantynę z pistacjami. Po przekąskach przyszła kolej na desery i tu bezkonkurencyjną okazała się Justyna Skowron, uczennica państwa Anety i Macieja Krzyżańskich z restauracji Culinaria za nugat śliwkowy pachnący piernikiem i goździkami. Drugie miejsce zajął Szymon Piekarski z TOUG za czarodziejską kulę pełną owocowych smaków a trzecie Anna Hapner z trzeciej klasy TOUG za smażone lody w marcepanowych mundurkach nadziewane owocami. Dla porządku dodać trzeba, że były też wyróżnienia dla Przemysława Janusa z TOG za terrinę z kurczaka i grzybów oraz dla Rafała Dąbrowskiego z piątej klasy Technikum Żywienia za wspaniały nugat bakaliowy w czekoladzie.
Wszyscy uczestnicy dostali dyplomy a zwycięzcy cenne nagrody zakupione dzięki hojności Dyrekcji Nadleśnictwa Oborniki i Starostwa Obornickiego. Wszyscy uczestnicy konkursu dowiedli talentu i profesjonalizmu. Drobne braki w wykonaniu i podaniu potraw z życzliwością dla swych następców wyjaśniali po konkursie doświadczeni szefowie kuchni znanych hoteli. Młodzi mistrzowie rondla i patelni nie powinni martwić się w przyszłości o pracę i to jest właśnie siłą objezierskiej uczelni.