Konkurs palce lizać

OBJEZIERZE. W Objezierzu odbył się niedawno Drugi Konkurs Gastronomiczny. O ile w pierwszej edycji udział wzięli jedynie uczniowie objezierskiej szkoły, to w tegorocznym zaproszono do udziału w zmaganiach kulinarnych również uczniów z obornickich restauracji.

Przybyli przyszli mistrzowie patelni z Culinariów w Bogdanowie, Casblanki i Millenium w Obornikach. W pięknie na tę okazję przygotowanej sali rozpoczął się pokaz. Opisanie wszystkich barw i smaków jest niemal niemożliwe z uwagi na szczupłość miejsca na łamach. Wybrane uczennice i uczniowie prezentowali się w dwóch kategoriach – zakąskach zimnych z drobiu i desery z nutką owocową.

Sam udział w konkursie był nobilitacją, bowiem jej organizatorki wybrały tylko najciekawsze propozycje. Ostatecznie przy zastawionym stole zasiadło jury w osobach szefów kuchni poznańskich hoteli, nauczycieli zawodu, dyrekcji oraz osób wicestarosty Kazimierza Zielińskiego i Pawła Drewicza. Na stół co chwilę podawano kolejne smakołyki a jury miało niełatwe zadanie ocenić ich smak, wykonanie i sposób podania.

Ostatecznie ustalono, że w kategorii przekąsek I miejsce zdobył Piotr Szymczak z objezierskiego Technikum Organizacji i Usług Gastronomicznych (TOUG) za wyborną mozaikę pasztetów z kaczki, wątróbek drobiowych, z dodatkiem oberżyny i borowików w pióropuszu z wędzonej kaczki.(palce lizać). Miejsce drugie przypadło w udziale Krzysztofowi Nowakowi KU za mus z wątróbek a trzecie jego szkolnemu koledze Kacprowi Stawowemu (z zaledwie pierwszej klasy) za wyborną galantynę z pistacjami. Po przekąskach przyszła kolej na desery i tu bezkonkurencyjną okazała się Justyna Skowron, uczennica państwa Anety i Macieja Krzyżańskich z restauracji Culinaria za nugat śliwkowy pachnący piernikiem i goździkami. Drugie miejsce zajął Szymon Piekarski z TOUG za czarodziejską kulę pełną owocowych smaków a trzecie Anna Hapner z trzeciej klasy TOUG za smażone lody w marcepanowych mundurkach nadziewane owocami. Dla porządku dodać trzeba, że były też wyróżnienia dla Przemysława Janusa z TOG za terrinę z kurczaka i grzybów oraz dla Rafała Dąbrowskiego z piątej klasy Technikum Żywienia za wspaniały nugat bakaliowy w czekoladzie.

Wszyscy uczestnicy dostali dyplomy a zwycięzcy cenne nagrody zakupione dzięki hojności Dyrekcji Nadleśnictwa Oborniki i Starostwa Obornickiego. Wszyscy uczestnicy konkursu dowiedli talentu i profesjonalizmu. Drobne braki w wykonaniu i podaniu potraw z życzliwością dla swych następców wyjaśniali po konkursie doświadczeni szefowie kuchni znanych hoteli. Młodzi mistrzowie rondla i patelni nie powinni martwić się w przyszłości o pracę i to jest właśnie siłą objezierskiej uczelni.


Okładka najnowszego numeru Gazety Obornickiej



BIURO RACHUNKOWE
Oborniki ul. Obrzycka 21
tel. 061/29-66-682, 602 130 147
Prowadzi:
księgi handlowe
księgi przychodów 
i rozchodów
rozliczenia 
z Urzędem Skarbowym
wynagrodzenia 
i rozliczenia ZUS
wyprowadzanie zaległości



USŁUGI TRANSPORTOWE
do 1,5 tony
z paką otwartą
tel. 697 300 576



TANI WĘGIEL
PROMOCJA

Skład opału w Rożnowie poleca:
– Węgiel Kamienny Kostka
LUZ 1700 zł/t
– Węgiel Kamienny Orzech
Worki LUZ 1450 zł/t
– Ekogroszki Węgla Kamiennego Worki LUZ 1400 zł/t
– Miał z Groszkiem Luz
Ekogroszek składujemy w suchym, zamkniętym pomieszczeniu
Rożnowo ul. F. Mickiewicza 5
CENY PROMOCYJNE!!
Nie przepłacaj! Zadzwoń!
Tel. 502 612 399 lub 600 371 366
Transport powyżej 1 tony na terenie gmin 
Oborniki, Rogoźno i Ryczywół GRATIS!



Układanie parkietów, podłóg i paneli,
cyklinowanie, polerowanie bezpyłowe
Oborniki tel. 669 934 242


REDAKCJA

Gazeta Powiatowa Ziemia Obornicka. Tygodnik Informacyjny, Kulturalny i Społeczny. Ukazuje się w każdy wtorek od 1991 roku. Wydawca: Handel-Druk-Kolportaż. ISSN 1427-5848.

Reklamy i ogłoszenia
Dorota Misiorna: tel. 660 875 525, dorota@oborniki.com.pl.

Zastępca redaktora naczelnego:
Czesław Kiwertz, tel. 605 731 021, kiwertz@oborniki.com.pl.

Redaktor naczelny: Marek Misiorny,
tel. 517 146 753.

Mail do redakcji: gazeta@oborniki.com.pl.