OBJEZIERZE. W Objezierzu odbył się XVII Międzyszkolny Konkurs Gastronomiczny. Patronat honorowy nad wydarzeniem objął Orbis Hotel Group. Wśród gości specjalnych znaleźli się:starosta Zofia Kotecka oraz wiceburmistrz Obornik Piotr Woszczyk.
Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach, danie główne z wykorzystaniem polędwiczki wieprzowej oraz deser z wykorzystaniem śmietanki kremowej.
Do trzygodzinnej rywalizacji konkursowej stanęło dziesięcioro uczniów ze szkół: Zespół Szkół w Sierakowie, ZSRCKU w Trzciance, Zespół Szkół nr 1 w Wągrowcu, OSW dla Dzieci Niesłyszących w Poznaniu, Zespół Szkół nr 2 w Szamotułach, Zespół Szkół w Objezierzu.
Nagrodą główną w każdej z kategorii był voucher na weekendowy pobyt w Hotelu sieci Orbis Hotel Group.
Zmagania kulinarne i efekty pracy młodych kucharzy oceniało jury w składzie: Maria Przybylska – Kierownik Gastronomii Mercure Poznań Centrum, Michał Kaczmarz – Z-ca Dyrektora Mercure Poznań Centrum, Mikołaj Adamczyk – Szef Kuchni Mercure Poznań Centrum.
Wybór był trudny, bo wiele prac zasługiwało na nagrodę. Trzeba było jednak wybrać te najlepsze. O
statecznie wskazano w kategorii danie główne: I miejsce – Jakub Karczewski z Zespołu Szkół w Sierakowie, II miejsce – Natalia Stawska z Zespołu Szkół w Objezierzu, III miejsce – Nicole Gogolewska z OSW dla Dzieci Niesłyszących w Poznaniu. W kategorii deser zwycięzcami okazali się: I miejsce – Alicja Jahns z Zespołu Szkół w Objezierzu, II miejsce – Oliwia Borowicz z Zespołu Szkół w Sierakowie, III miejsce – Julia Maria Szulc z Zespołu Szkół nr 1 w Wągrowcu.