Pyszności z Objezierza

OBJEZIERZE. Zespół Szkół im. A. Mickiewicza gościł w swoich murach młodych adeptów sztuki kulinarnej ze szkół w Szamotułach, Czarnkowie, Poznaniu, Murowanej Goślinie i własnych. Rywalizowali w dwóch kategoriach: zakąski z drobiu oraz desery z mleka lub przetworów mlecznych. Zmagania uczniów oraz efekt końcowy ich pracy oceniało profesjonalne jury w składzie: Mieczysław Wciórka ? szef produkcji Kuchni Polki, Andrzej Nowakowski ? szef kuchni hotelu Ikar, Krystian Szopka ? szef kuchni hotelu Sharaton. Zwycięzcy w kategorii zakąski to: I miejsce ? Bartosz Zdon z ZS w Objezierzu za kaczkę sou vide na spaghetti warzywnym z sosem borowikowym. II miejsce zajął Daniel Kuczenrayter z ZS nr3 w Szamotułach za półgęsek podany na kruchym krakersie z cannelleoni z pieczonego buraka z pianką z soku z czarnego bzu a trzecie Łukasz Hermann z ZS nr 2 w Szamotułach za ?zalotne kurcze blade?.

Nagrodę publiczności zdobyła Weronika Burzak z Objezierza za wędzoną kaczkę podana na placuszkach z ricotty z sosem wiśniowym oraz Damian Piaskowski z Szamotuł za sernik imbirowo-gruszkowy. Zaproszeni goście mogli obejrzeć pokaz obsługi synchronicznej przygotowany przez uczennice kl. IV technikum hotelarstwa oraz wystawę domków z piernika. Był to już XII Konkurs Gastronomiczny zorganizowany przez ZS w Objezierzu.

Podobne artykuły