Łazienki piękne, ale z lekką krytyką mieszkańców

OBORNIKI. 30 kwietnia oddano do użytku odnowione obornickie łazienki. Wzbudziły podziw wśród wielu z tych, którzy swój długi weekend majowy spędzili spacerując całymi rodzinami po okolicy, ciesząc się nowymi ławkami, ścieżkami, punktami widokowymi i drewnianymi pergolami. 

Nie odbyło się jednak bez słów krytyki, głównie skupiających się wokół stromych, niewygodnych schodów od strony szpitala, trudnych do pokonania dla osób w podeszłym wieku. Zakończenie schodów jest tak ostre, że przy choćby najmniejszych mrozach, zejście nimi będzie stanowiło poważny problem. 
Ścieżki dla pieszych zostały wykonane z granitu, którego używa się przy gruntowaniu torów kolejowych. Przejście jest niewygodne, granit ciągle się osuwa a bieganie, lub szybkie chodzenie jest  niebezpieczne. Co ciekawe, jedna z tych ścieżek powstała przy nasypie od strony starego mostu kolejowego. Według planów obwodnicy nasyp miał być powiększony, by wybudować tam szeroką szosę. Teraz jednak stoi temu na przeszkodzie piękna ścieżka dla pieszych. 
Uwagi to słuszne, nie umniejsza to jednak faktu, że odnowione łazienki cieszą oborniczan i mają szansę stać się jedną z wizytówek miasta.
 

Podobne artykuły