Smaki i odcienie Połajewa

POŁAJEWO. Nie zabrakło atrakcji na odbywających się w minioną sobotę czarnkowskich Agro Targach. Stoisko Połajewa zlokalizowane na Placu Wolności przyciągało odwiedzających targi świeżymi wyrobami wędliniarskimi Edmunda Koczorowskiego oraz słodkościami biorącymi udział w konkursie na najsmaczniejszą potrawę regionalną. W kategorii deser o miano najsmaczniejszego wystawiono serowe koperty Aleksandry Betlejewskiej ze Stowarzyszenia Inicjatyw Społecznych Gminy Połajewo oraz placek drożdżowy przepisu Krystyny Kopaniarz z Połajewa. W kategorii nalewek komisja oceniała złotą morelówkę domowego wyrobu państwa Nowickich również z Połajewa. Wszystkie produkty cieszyły się dużym powodzeniem. Jak co roku zwłaszcza obfitująca w wędliniarskie smakołyki część stoiska była oblegana. Rolnicy z terenu gminy wzięli udział w konkursie na najładniejszą cieliczkę, w programie znalazł się również pokaz źrebiąt. Podczas imprezy słychać było dźwięki dud wielkopolskich. Dudziarze z Połajewa pod dyrekcją Romualda Jędraszaka z CK Zamek w Poznaniu podkreślali regionalny charakter niedzielnego spotkania w Czarnkowie. 

 

Podobne artykuły