Oborniczanin mistrzem kulinarnym

POZNAŃ, OBORNIKI. O tym, że oborniczanie odnoszą sukcesy w wielu dziedzinach, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Doskonałym przykładem zrobienia kariery dzięki talentowi i pracy jest pan Tomasz Szrama. Po ukończeniu obornickiej zawodówki pracował w restauracji Jubilatka gdzie pod okiem mistrza Pawła Piechowiaka uczył się zawodu kucharza.

Później odwiedził jeszcze parę restauracji, zanim zatrudnił się w poznańskiej Browarii. Jest to hotel działający przy poznańskim Starym Rynku i słynący z doskonałej kuchni oraz własnego mini browaru produkującego piwa dla swych gości. Panu Tomaszowi nigdy nie wystarczało samo gotowanie.

Swój zawód wykonuje z pasją wciąż szukając nowych pomysłów i rozwijając umiejętności. Ich sprawdzeniu najlepiej służą konkursy kulinarne, na których najlepsi z najlepszych stają w szranki pokazując swój kunszt i co by nie rzec, podpatrują innych mistrzów rondla. Wśród najważniejszych warto wspomnieć I –szy konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej w Mrągowie.

Tam w silnej i licznej obsadzie gotował dla wysokiego jury pośród członków którego zasiadały tak znane postacie jak Edyta Górniak, Michał Milowicz, Hanna Bakuła czy Monika Kucia – redaktor działu kulinarnego Rzeczpospolitej. Pan Tomasz zajął dobre szóste miejsce i wiele się nauczył. Dowodem tego może być jego udział w I- szych Kulinarnych Mistrzostwach w Gotowaniu na Ognisku zorganizowanych w pałacu Mierzęcin. Tu warto uchylić rąbka tajemnicy. Startujący w nim zawodnicy mają do dyspozycji jedynie rondel, patelnię i własne umiejętności. Mistrz Szrama razem z kolegą Maciejem Królem przygotował dwa dania. Z kociołka – ragou z combrem jagnięcym podawane w chlebku pieprzowym z dodatkiem aromatu chmielowego. Później przygotował na patelni comber z sarny wędzony i podał go z mixem sałatowym.

Jury przyznało mu za te specjały drugie miejsce. Takie uznanie w gonie najlepszych kucharzy jest nie tylko wyróżnieniem, ale i uznaniem dla trafnego wyboru jego osoby jako reprezentanta hotelu już słynącego z doskonałej kuchni. W rozmowie z naszą redakcją Tomasz Szrama zwierzył się, że chce wciąż podnosić sobie poprzeczkę a jego marzeniem jest zdobycie pracy na jednym z pasażerskich statków. Na laurach nie osiadł i nie omieszka zmierzyć się również w innych konkursach.

Ma też plan namówić swego kolegę i nie mniej utalentowanego kucharza Ziemi Obornickiej Macieja Krzyżańskiego do zorganizowania konkursu kulinarnego właśnie w Obornikach. Dlaczego w Obornikach? Bo jak twierdzi jest z tą ziemią wciąż mocno związany a korzystając z okazji – pragnie serdecznie pozdrowić wszystkich Oborniczan, dla których gotował.

Panu Tomaszowi wypada pogratulować sukcesów, które spływają poprzez jego umiejętności również na całe Oborniki.

Podobne artykuły